borsfageln

Written by 21:04 Krönikor

Aktiemarknaden ger dig alltid en ny chans

Ett av dom sjukaste halvåren i börsen historia är nu bakom oss, även om jag inte tror det är över ännu så är nog det värsta redan förbi. Jag utesluter absolut inte nya lows på börsen, men vi kommer inte få samma volatilitet och chock som förra gången.

En intressant frågeställning är: vilket var den absurdaste delen av detta halvår, uppgången eller nedgången? Det går nog att ha goda argument för båda, även om nedgången troligtvis varit mer gripande för flesta så hade vi trots allt den största 50 dagars uppgången i SP500s historia. På något sätt känns också uppgången extra kraftig när den kommer direkt efter så starkt momentum neråt.

Det kanske intressantaste i marknaden just nu är hur allt spreadar isär, värdeaktier/tillväxtaktier, räntemarknaden/aktiemarknaden, tech/non-tech, ekonomin/börsen etc. Heta aktier blir hetare och börsens förlorare fortsätter att underprestera. Ett exempel är Tesla som var den stora vinnare i fordonsindustrin innan corona kom och även så nu efter. De gick så långt att Teslas värdering var lika hög som alla de andra noterade fordonstillverkarna tillsammans. 

Trender likt den som illustreras på bilden ovan har en tendens till att blir starkare och starkare för att ju mer aktörer som hoppar på den desto bättre funkar strategin. Sen brukar det få ett rätt abrupt slut. Även om FAAANM-bolagen ska fortsätta överavkasta så länge denna uppgångsfasen på börsen håller i sig, så väljer jag att avstå från att plocka dom sista slantarna framför det här tåget.

Är det något som aktiemarknaden har lärt mig så är det att man får alltid en ny chans att göra en bra aktieaffär, så stressa inte in i något osäkert.

“Business opportunities are like buses, there’s always another one coming.” – Richard Branson

/

Fågeln

(Visited 406 times, 1 visits today)
Stäng