daytrader

Written by 23:27 Aktier, Homepage, Nyheter

Daytrading – Är Daytrading något för dig eller vill du investera långsiktigt?

Är daytrading något för dig eller bör du investera långsiktigt?

Vi kommer nu utforska olika sätt att investera på. Men även titta på dom två motpolerna som är daytrading gentemot långsiktig investering. Den största skillnaden mellan dessa metoder är tidshorisonten. Långsiktiga investeringar placeras vanligtvis på flera års sikt. Medan daytraders oftast stänger sina positioner under samma dag. Mellan dessa strategier finns swingtrading där man investerar med en tidshorisont på veckor eller månader.

Den största konsekvensen av dessa olika tidshorisonter är i vilken mån du som investerare behöver bevaka dina positioner. Placerar man på längre sikt bör man normalt låta investeringarna ligga. Förutsatt att dom inte når kritiska nivåer där man vill sälja av för att ta hem vinster eller förluster. Därför behöver man inte bevaka dessa konstant utan det räcker med att man tittar in då och då samt bevakar branschen eller världsekonomin . Detta är därför ett väldigt tidseffektivt sätt att investera. 

Daytraders å andra sidan behöver nästintill konstant bevakning över sina positioner. För att utnyttja intradags rörelser tar daytraders stora positioner i värdepapper med hög volatilitet och behöver därmed följa dess utveckling tills positionerna stängs. Daytrading kräver därför att man kan jobba heltid med sina investeringar. Inte bara för att bevaka aktiva positioner men också för att identifiera potentiella affärer. Samt hålla sig ajour med nyheter, rapporter, statistik och annan viktig information.

Startkapital för Daytrading respektive långsiktiga investeringar

För daytrading krävs ett startkapital och rekommendationer för storleken på detta varierar men ca 500 000 kr är en bra utgångspunkt. Då har man tillräckligt med kapital för att kunna ta relativt stora positioner och absorbera dom naturliga svängningarna i trading. Man har då också råd med nybörjarmisstag och förluster under tiden man lär sig.

För långsiktiga investeringar krävs inget större startkapital. Här kan man med fördel starta upp ett månadssparande och löpande sätta in så mycket pengar som möjligt. Detta minimera också risken med timing. Då man snittar in sig på börsen över tid istället för att sätter in allt på en gång.

Investera på heltid eller få dina pengar att jobba åt dig

Som daytrader investerar man på heltid och är väldigt aktiv i sin handel. Det betyder att man också går miste om en heltidslön, a-kassa, sjukersättning, pension och andra jobbförmåner. Din trading måste vara väldigt lönsam för att kompensera för dessa bortfall. För den som har förutsättningarna att prova detta. Så bör man ge sig själv runt två år att komma upp i en tillräcklig lönsamhet.

Många traders upplever också att tradingklimatet blivit tuffare sista tio åren. Börsuppgången sedan finanskrisen har inbringat många nya traders och tradingrobotar har blivit vanligt förekommande. Digitaliseringen av aktiehandel har gjort trading lättåtkomligt för alla och fler traders gör konkurrensen tuffare.
För dom som lyckas är intjänings potentialen enorm. Men även nästintill skattefri då handeln utförs i kapitalförsäkring eller investeringssparkonto. Man har också möjligheten att till viss del styra sina arbetstider, välja sin semester (ej betald) och jobba varifrån man vill. 

Hobby eller jobb?

Det är ofta lockande att göra en hobby till sitt jobb men man riskerar också att det roliga med hobbyn försvinner. Daytrading på heltid kan upplevas som ensamt och isolerat utan vanliga arbetskamrater. Det kan också bli monotont och enformigt att dag efter dag, år efter år sitta framför skärmarna och handla aktier. Daytrading skapar även stor press på framgång och är mentalt väldigt utmanande. Stressen kan bli enorm och man behöver kunna hålla huvudet kallt när marknaden går emot en.

För dom allra flesta kommer det vara bättre att behålla sitt jobb och istället sätta sina pengar i arbete och investera långsiktigt. Man kan då vara väldigt passiv med sina investeringar och tidsåtgången blir minimal. Placerar man månadsvis sina sparpengar i en indexfond som Avanza Zero har denna i snitt avkastat 8,46% mellan 1999 och 2018. Med insättningar på några tusen kronor varje månad kommer man efter 10-20 år ha ackumulerat tillräckligt med kapital för att skapa en passiv inkomst. (se räkneexempel i artikeln Långsiktig investering – För att uppnå ekonomisk frihet).

Fördelar med Daytrading
 • Massiv potentiell inkomst
 • Kan jobba varifrån man vill
 • Stort eget självbestämmande
Nackdelar med Daytrading
 • Kräver startkapital och riskerar att förlora startkapitalet
 • Kräver mer eller mindre heltidsarbete
 • Utebliven inkomst från jobb
 • Psykologiskt påfrestande
 • Hård konkurrens
Fördelar med långsiktiga investeringar
 • Säkrare – avsevärt lägre risk
 • Kan ackumuleras till en stabil passiv inkomst över tid
 • Kräver minimalt med tid
 • Kräver inget startkapital
 • Kompletterar ett vanligt jobb
Nackdelar med långsiktiga investeringar
 • Mer begränsad potentiell inkomst
 • Mindre flexibelt var man arbetar
 • Mindre självbestämmande med en anställning
(Visited 2 012 times, 1 visits today)
Stäng