borsfageln

Written by 11:59 Krönikor

Framtidens ”Safe Haven” Guld eller Bitcoin?

Den eviga debatten om guld eller bitcoin är den bästa investeringen och det bästa skyddet mot inflationen. De båda har väldigt trogna sekter knutna till sig, detta är något som polariserar ämnet ytterligare. 

Att lista upp alla argument för eller emot guld eller bitcoin, är något ni alla redan säkert sett så jag tänkte istället vända lite på debatten. Istället för att se det som att man ska välja antingen guld eller bitcoin, så tänker jag prata om hur jag ser dessa som två liknande investeringar mot samma problem. Problemet vi har i världen just nu är givetvis centralbanks politiken, nyskapade pengar och låga räntor. Detta urholkar köpkraften av våra redan existerande slantar vi har på bankkontot.

Bitcoin är som ett förhoppningsbolag 

Ett sätt att se det på är att bitcoin fortfarande är ett “förhoppningsbolag”, på väg att nå samma status som guld, den kanske främsta investeringen vi har för att skydda oss mot inflation och centralbankernas vilda äventyr. Om detta “förhoppningsbolag” skulle lyckats att över lång tid visa sig ha marknadens förtroende, att behålla sitt värde samt öka i värde mot fiatvalutor i takt med inflationen. Likt guld gjort i 1000-tals år, då ska bitcoin värderas upp betydligt mycket mer än ett “stabilt värdebolag” som guld. Ett sätt att se det på är alltså att bitcoin är ett hög risk bet på problemet centralbankerna skapat, medans guld är ett mer linjärt och safe bet. Personligen tror jag att en mix av båda i depån är det optimala medans hur man viktar positionerna är mer upp till hur riskbenägen man vill vara. 

Guld nytt ATH, Bitcoin näst?

Guld som investering har inte varit så här hett på nästan 10 år, då vi i veckan bröt nya all time highs och handlas i skrivande stund i höga $1900. Men för bitcoin är det fortfarande långt kvar till nya highs och om bitcoin ska agera som någon slags derivat på guld(samt centralbanks problematiken) så finns det mycket kvar att önska närmsta tiden. Men efter 3 månader av stillastående och extremt låga volymer har bitcoin börjat röra på sig. Om guld har varit den mest spännande tillgången att följa hittills i år av dom två så tror jag resterande året tillhör bitcoin. Jag förväntar mig dock ingen spikrak resa uppåt här då det känns som väldigt många är långa. Gissningsvis ska en majoritet av dessa skakas ut eller sälja ut sig innan vi börjar se de stora uppgångsdagarna. Lägg där till lite shorts också så tror jag vi har ett bra recept för volatilitet.

Hittills under uppgångsfasen är det tydligt att altcoins som ethereum och litecoin har varit starkare än bitcoin. Detta ser jag som ett styrketecken då de är bevis på att riskviljan är hög där ute. Det är något jag kommer fortsätta att ha ett öga på tillsammans med volymerna i handeln. Senaste veckorna har vi även sett att bitcoin inte längre påverkas av rörelserna i index på samma sätt som den gjort tidigare under året. Detta är ytterligare ett styrketecken i min bok och något som är värt att hålla ett öga på. Håll er uppdaterade på Fintalk för mer information.

/

Fågeln

Disclaimer: Jag är lång både guld, bitcoin och ethereum.

(Visited 334 times, 1 visits today)
Stäng